logo

Het kiezen van een zonnebril is lastig. Van groot belang zijn uw smaak en persoonlijke voorkeur. Daarnaast bepaalt echter ook de vorm van het gezicht, het kleurtype van de huid en de kleur van het haar welk model zonnebril bij u past. En ook het soort glazen en het UV-filter zullen belangrijk zijn in de keuze. Hieronder vindt u meer informatie over de vormen van het gezicht, de vorm en kleuren van de glazen en de UV-filters. Hieronder proberen we u een antwoord te geven op de vraag: 'Welke zonnebril past bij mij?'

De eerste stap is om te bepalen wat voor type gezicht u heeft. Iedereen is anders, geen mens is gelijk. Echter zijn er een aantal basisvormen van het gezicht. En bij elke vorm past een zonnebril.

De vorm van het gezicht

De eerste stap is om te bepalen wat voor type gezicht u heeft. Iedereen is anders, geen mens is gelijk. Echter zijn er een aantal basisvormen van het gezicht. En bij elke vorm past een zonnebril.

Vierkant gezicht

Kenmerkend voor een vierkant gezicht is dat het voorhoofd, de wangen en jukbeenderen even breed zijn, de kaakvorm is vierkant.

Om de contouren van het gezicht te verzachten zijn ronde glazen, vlindervormen of een pilotenbril erg geschikt.

Een zonnebril met rechthoekige lijnen geeft een iets strengere uitstraling.

Rond gezicht

Een rond gezicht heeft een zachte uitstraling. Kenmerkend is een gezicht dat even breed als lang is, met een ronde kin.

Om meer contour in het gezicht te brengen zijn rechthoekige en vierkante vormen geschikt, net zoals vlindervormen en asymmetrische vormen die aan de bovenkant breder zijn dan aan de onderkant.

Ronde en kleine monturen accentueren juist het ronde gezicht.

Lang gezicht

Een lang gezicht lijkt op een vierkant gezicht, alleen is het gezicht langer en de kin rond.

Grotere zonnebrillen passen heel goed bij een lang gezicht.

Diamantvormig gezicht

De jukbeenderen zijn het breedst van het gezicht met een spitse kin, waardoor het diamantvormig is.

Hoekige zonnebrillen, zoals cat-eye modellen, zijn heel geschikt.

Hartvormig gezicht

Een hartvormig gezicht heeft een breed voorhoofd dat naar beneden smaller toeloopt tot de spitse kin.

Ronde, halfronde of ovalen brillen verzachten de contouren van het gezicht, vlindervormige modellen en pilotenbrillen. Ook lage, brede zonnebrillen zullen goed staan.

Driehoekig gezicht

De kaak is het breedste deel van het driehoekige gezicht.

Zonnebrillen met een wenkbrauwlijn en vlindervormige modellen passen goed bij dit type gezicht.

Ovaal gezicht

Een ovaal gezicht heeft een smaller voorhoofd en kin dan de jukbeenderen.

Het gezicht oogt harmonisch omdat de proporties kloppen.

Dat is geluk hebben! Elke model zonnebril zal geweldig staan!

Modellen zonnebrillen

Voor elk gezicht, elke persoon, elke smaak is een zonnebril te vinden. Hieronder vindt u een opsomming van de verschillende modellen.

Cat-eye model

Cat-eye zonnebrillen

Dit model doet denken aan kattenogen door de puntige glazen.

Ovaal model

Ovale zonnebril

Dit model heeft ovale glazen.

Aviator model

Aviator zonnebril

Dit model heeft grote glazen en een stalen montuur.

Rechthoekig model

Rechthoekige zonnebril

Dit model heeft rechthoekige glazen.

Rond model

Ronde zonnebril

Dit model heeft ronde glazen.

Wayfarer model

Wayfarer zonnebril

Een model dat door Ray-ban is ontwikkeld en een 80-er jaren uitstraling heeft.

Butterfly model

Butterfly zonnebril

Dit model heeft een vlinderachtige vorm, waarbij de grote glazen en hoekige punten kenmerkend zijn. Het geeft een vrouwelijke en elegante uitstraling.

Soorten glazen

Zonnebrillen zijn met verschillende glazen te verkrijgen. Behalve de donkere glazen, die hieronder niet staat toegelicht, vindt u hieronder de door Tastov aangeboden glazen.

Antireflecterende glazen (ontspiegelde glazen)

Deze glazen zijn behandeld met een hele dunne coating die uit meerdere lagen bestaat die vrijwel niet reflecteren.

Het voorkomt nare reflecties door het glas heen, waardoor de gezichtsscherpte verhoogd wordt en uw gesprekspartners uw ogen ook duidelijk kunenn zien.

Gepolariseerde glazen

Gepolariseerde glazen verminderen de lichtintensiteit. Daarnaast nemen ze de schittering van het licht weg. Dit heeft als voordeel dat het de ogen rust geeft en bescherming biedt tegen de straling van de zon. Ze geven een scherper zicht en heldere kleuren. Het nadeel is dat beeldschermen van bijvoorbeeld de telefoon zwart worden.

Spiegelglazen

Een spiegelglas zonnebril heeft lenzen met een spiegelende coating. Hierdoor wordt een deel van het licht gereflecteerd, waardoor de hoeveelheid licht voor de ogen verminderd.

Platte glazen

In tegenstelling tot de bovengenoemde glazen die iets vertellen over wat de bewerking van de glazen voor voordelen voor de ogen heeft, zegt het woord "plat" iets over de bolling. De meeste zonnebrillen hebben een lichte bolling, de platte glazen zijn echter volledig plat.

De uitstraling van de zonnebril wordt hierdoor meer stoer.

Kleur van de glazen

De kleur van het glas is smaakgebonden. Echter heeft elke kleur zijn eigen kenmerken. Hieronder vindt u een toelichting.

Blauwe glazen

Ideaal voor mensen met een gevoeligheid voor licht, omdat blauwe glazen scherp licht filteren en het contrast verminderen. Maar ook bij bewolking en regenachtig weer is het een aanrader.

Gele/oranje glazenGele/oranje glazen

Werken op een laptop of kijken op de mobiele telefoon in de buitenlucht wordt een prettige ervaring met deze glazen, omdat ze blauw licht filteren. Gele en oranje glazen verhogen het contrast en de dieptewaarneming. Deze glazen zijn geschikt voor zowel overdag als in de avond. Ze zijn geschikt bij elk weertype, maar bij nevel en mist geven ze beter zicht.

Rode/roze glazenRode/roze glazen

Omdat rode en roze lenzen de lichtschittering verminderen, worden de ogen minder vermoeid. Ze verbeteren de zichtbaarheid en het contrast, wat zeer prettig is op bewolkte dagen.

Groene glazenGroene glazen

Groene glazen zijn geschikt voor elk weertype. Ze verbeteren het contrast, verminderen schitteringen en schaduwen zijn minder donker. Ze voorkomen vermoeide ogen.

Bruine glazenBruine glazen

Net als de gele en oranje glazen blokkeren de bruine glazen blauw licht, wat werken op de laptop in de buitenlucht aangenaam maakt. Ze verbeteren het contrast en de dieptewaarneming.

Grijze glazenGrijze glazen

In vergelijking met de andere kleuren laten de grijze glazen het minst zichtbaar licht door, wat merkbaar is door vermindering van de felheid van het zonlicht. Deze glazen zijn ideaal tijdens het autorijden.

Bescherming van de ogen

Niet alleen is UV-straling schadelijk voor de huid, maar ook voor de ogen. De straling verhoogt het risico op staar en een netvliesaandoening, waardoor blijvende schade aan het zicht kan ontstaan. Daarom is het dan ook erg belangrijk de ogen te beschermen.

Op zonnebrillen wordt de mate van bescherming aangeduidt met UV. Deze varieert van UV0 tot UV4

UV0

UV0

Een zonnebril met UV0 laat het licht tot 80 tot 100% door. De lenzen zijn meestal transparant of hebben een lichte kleurtint. Categorie 0 biedt weinig bescherming tegen de zon en hebben meestal tot doel ogen te beschermen tegen wind, vuil en stof.

UV1UV1 MistUV1

Een zonnebril met een UV1-bescherming vermindert het licht met 20% tot 57% en is geschikt wanneer er sprake is van een zwakkere zonnestraling, schemering, mist of bewolking. Het voordeel is dat deze gele, oranje of roze glazen het contrast verhogen en de ogen meer rust geven.

UV2UV2

Een zonnebril met een UV2-bescherming absorbeert 57% tot 82% van het licht en is geschikt voor bewolkt weer, lente- en herfstdagen.

UV3UV3

Bij helder weer met veel zonlicht is een zonnebril met UV3-bescherming geschikt. Ook op het water, in de bergen en op de weg voldoet deze filtercategorie. Het licht wordt voor 82% tot 92% geabsorbeerd.

UV3UV4UV4

De glazen van zonnebrillen met UV4-filter verminderen de lichtintensiteit voor 92% tot 97%, wat ze zeer geschikt maakt voor water- of wintersport. Echter zijn ze ongeschikt voor gebruik tijdens het autorijden.

Share this